Д-р Петър Берон поведе младите изследователи в експедиция „Ропотамо“

Център за природозащитно образование „Балкан” и ентусиастите от СК „Балкан Адвенчър” се потопиха в магията на резерват Ропотамо през месец май.

Началото бе дъждовно и ветровито, но младежите с интерес наблюдаваха обитателите на блато Аркутино и на залива. 9 май ги срещна най-вече с костенурки и дъждосвирци. Следващите дни облаците бавно се оттеглиха и пред тях се разкри истинската красота на дивата природа. Разходката до залива Св. Параскева бе истинско приключение. Ръководени от Д-р Петър Берон младите изследователи опознаха няколко семейства гущери, змии, различни бръмбари и насекоми. Оставяха само стъпки по пътеките, следи в пясъка и събираха незабравими спомени.

Главна задача на младежите бе да усвоят етапите на една изследователска експедиция: организация, природосъобразно поведение, теренни наблюдения, документиране, презентация и други важни аспекти.

В резервата имаха възможност да се запознаят с биоразнообразието на района, с природните и археологически забележителности, с древно светилище Бегликташ и разбира се с легендите и преданията свързани с мистичните обекти. Вълнуваща разходка за групата се оказа пътеката до Маслен нос. В гората отблизо чуха грухтенето на диви прасета и си поиграха в храсталака с един внушителен представител на безкраките гущери – дълъг близо 1.20 м.

На самият Маслен нос д-р Петър Берон намери рядката змия червейница, характерна за южните райони и групата имаше възможност да я разгледа от близо. Пътят на връщане минаваше през забележителните фиорди, покрай водната пещера известна с някогашното находище на тюлена монах. За десерт на прехода в обраслата горичка се впуснаха в кратък храстинг от миши ушички, а в самият му край КРАСОТА. Удивителни гледки, вълнуваща морска панорама и лек бриз.

Младите изследователи изживяха няколко незабравими дни, учиха се от извора, придобиваха умения от уникалният д-р Петър Берон – умен, забавен и сладкодумен и се насладиха на изобилието от багри и цветя в резервата.

Попаднаха на диви орхидеи, анемоне и цъфнали тракийски лалета.

За да се запази този удивителен свят и неговите обитатели е необходимо да се спазват определени норми на поведение в защитените територии.

РИОСВ Бургас беше домакин на експедицията и техният лъчезарен екип запозна групата с правилата и нормите на поведение в резервата.

В информационен център Аркутино младежите имаха възможността да узнаят още за биоразнообразието на района в различните сезони от своите лектори:

Милена и Елена. Верен пътеводител на групата за пътеките беше рейнджъра Веселин Димов.


Участници в Експедиция „РОПОТАМО”

Научен ръководител: д-р Петър Берон

СК „Балкан Адвенчър”

  1. Мариан Младенов – 18 години
  2. Йоана Плачкова – 17 години
  3. Петър Георгиев – 16 години
  4. Йоан Милев – 13 години

Георги Младенов /председател/

Георги Михайлов /инструктор /

Организатор: ЦПО „Балкан” с ръководител Симона Камберова

Координатор: Весела Димитрова  /организационна дейност /


С любезното съдействие на РИОСВ Бургас


На терен с нас в резервата работиха:

Милена Ярмова – главен експерт „Контрол и превантивна дейност”

Веселин Димов – специалист „Контрол и превантивна дейност”

Елена Паспалева – младши експерт „Контрол и превантивна дейност”


Вижте PDF презентацията на Йоан Милев от 9 май:

ЕКСПЕДИЦИЯ РОПОТАМО 9 МАЙ

Вижте PDF презентацията на Петър Георгиев от 10 май:

ЕКСПЕДИЦИЯ РОПОТАМО 10 МАЙ

Вижте PDF презентацията на Мариан Младенов от 11 май:

ЕКСПЕДИЦИЯ РОПОТАМО 11 МАЙ

Вижте PDF презентацията на Йоана Плачкова от 12 май:

ЕКСПЕДИЦИЯ РОПОТАМО 12 МАЙ


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *